<  >

 All photos by  Doublespace Photography
083-BackOffice Stoney Lake.jpg
093-BackOffice Stoney Lake.jpg
112-BackOffice Stoney Lake.jpg
037-BackOffice Stoney Lake.jpg
122-BackOffice Stoney Lake.jpg
126-BackOffice Stoney Lake.jpg
191-BackOffice Stoney Lake M.jpg
211-BackOffice Stoney Lake.jpg
290-BackOffice Stoney Lake.jpg
181-BackOffice Stoney Lake.jpg
086-BackOffice Stoney Lake.jpg
 All photos by  Doublespace Photography
064 171121 Massing Diagrams with Text for Web.png
064 171121 Axo Diagram with Text for Web.png
064 171108 Section Perspective for Web.png
064 171109 Simplified Siteplan for Web.png
064 171109 Simplified Plans Upper for web.png
064 171109 Simplified Plans Lower for web.png

sky House

Stoney Lake, Ontario, 2017

290 m2 / 3,100 SF

Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house. The upper volume rests on the lower one and on a concrete pier to form both a bridge and a cantilever. This massing strategy allows for increased access and permeability of the site and emphasizes the charged relationship between the building and the ground.

The upper volume contains living spaces and opens up towards the lake while the lower volume is more enclosed and houses bedrooms.  Responding to the need for accessibility for guests with disabilities, as well as thinking of the clients’ ability to use the building far into the future, a study/bedroom and accessible bathroom are provided on the main level. The roof of the lower bar becomes a terrace allowing elevated views and a direct connection to the living spaces.

The factory-inspired skylights are rotated to admit north light without heat gain while orienting the solar panels due south so the house can generate all of its own power. The combination of vertical skylights and a fully glazed south-facing facade result in a generously daylit interior. A covered walkway shades the main wall of glass from summer sun while admitting lower winter sun to passively heat the dark-dyed concrete floor.

Simple, low-maintenance, long-life materials are used on the facade, including a reflective standing seam metal roof and a lapped heat-treated (petrified) wood cladding, while the interior is lined with formaldehyde-free plywood. Playful elements are placed throughout from a glazed brick socle for the wood stove, to scattered colourful coat-hooks and a custom undercroft swing-bench.

 

Photographer: Doublespace Photography

General Contractor: Timberline Custom Homes

Structural Engineer: Jim Thomson

Landscape Design: Gray Landscape Construction